Пам’ятка майбутнього
першокласника
Прості поради батькам
Консультація: "Користь
та шкода солі"
INCLUDEPICTURE "https://d3d173w0vohr0k.cloudfront.net/ua-ua/articles/cb80f896a8fe339b13875a05cee3d629/8c28da5d64d446de5379dfbfe1e2de26.png" \* MERGEFORMATINET
Сіль – це невід`ємна частина практично будь-якої страви. Щодня
кожна людина використовує сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано,
знаючи про користь та шкоду солі для організму. Суперечки з цього
приводу не вщухають.
Користь солі Сіль
переважно складається з 93-99% хлористого натрію. Це один із найголовніших
елементів, який приймає участь у всіх біохімічних процесах організму, причому
на рівні клітин. Унікальна спеція підсилює смак їжі, допомагає передавати
нервові імпульси, підтримує тонус м`язів. І саме головне – натрій приймає
участь у підтриманні водно-сольового та кислотно-лужного балансу організму та
виробленні шлункового соку. Якщо натрію недостатньо, то людина втрачає
воду, і може виникнути такий стан, як гіпонатріємія (концентрація натрію в
плазмі знижується до рівня менше ніж 135 ммоль/л). Вона призводить до
серйозних порушень з боку серцевого ритму, зниження артеріального тиску, у
важких випадках – до сплутаної свідомості, судом та непритомності.
Сіль може містити в невеликих кількостях кальцій, калій, залізо, цинк та йод.
Тому це частково компенсує потребу організму в них. Є гарним консервантом, так
як пригнічує ріст бактерій у харчових продуктах. Тому відмовлятись
повністю від солі не варто.
Шкода солі
При перевищенні рекомендованої денної норми вживання солі (більше 5
грам) натрій накопичується в тканинах, формуються набряки, підвищується
артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, загальмуванням
обмінних процесів в організмі, кисневим голодуванням. Виникає ризик
розвитку інсультів та інфарктів. Всесвітня організація охорони здоров’я
(ВООЗ) давно б҆`є на сполох: у світі
зростає кількість інсультів та інфарктів. Їх головна передумова – гіпертонія, а
одна з провідних причин останньої – зловживання сіллю.
Надлишок
натрію може сприяти розвитку таких хвороб, як ожиріння, остеопороз,
катаракта, глаукома, атеросклероз судин, рак шлунку тощо.
Відвикати
від солі треба повільно, замінивши її іншими спеціями – сушений часник,
чебрець, петрушка, базилік, кінза, сок лимону чи лайма можуть бути гідною
заміною солі. Але найкращою альтернативою є морська капуста, яка містить
безліч поживних речовин.
Ще раз наголошуємо, уникнути або полегшити перебіг ряду захворювань можна простим обмеженням – ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 грамів (1 чайна ложка) солі на добу (з урахуванням солі, яка міститься у всіх спожитих продуктах харчування).
Консультація: «Весняні спостереження – цікаві справи»
Поради батькам «Як одягнути дитину навесні»
Безпека життєдіяльності дітей у весняний період
Голосні та приголосні звуки!
Готовність дитини до школи!
Консультація «Як активізувати мовлення дитини»
Перша
порада
Велику
увагу приділяйте інтонаційній забарвленості мовлення. Малюки дуже реагують на
тон голосу. Тож
слід чергувати емоційне забарвлення зі спокійним, тихим мовленням.
Порада друга
Як найбільше
розмовляйте з дітьми. Слід не просто давати вказівки, а розмовляти. Адже від
мовлення, яке буде чути дитина, залежить обсяг її пасивного словника, який
згодом стане активним. Якщо дорослий візьме за правило все пояснювати малюкам,
то вони скоро звикнуть прислуховуватися до його мовлення.
Порада третя
Використовуйте
малі віршовані форми. Дуже важливо правильно підбирати і використовувати
твори. Вірш має бути невеликим, складатися переважно із іменників та дієслів.
Під час проведення рухливих ігор, ігор-забавлянок використовують більш
ритмічні вірші з чіткими фразами, а перед сном, прийомом їжі, на вечірній
прогулянці — більш спокійніші, з розміреним ритмом.
Порада четверта
Активізуйте
мовлення дітей. Для цього можна скористатися різними прийомами, зокрема дуже
ефективним є прийом спільного декламування знайомого вірша, коли діти
промовляють останнє слово кожного рядка:
Їхав
лис через … (ліс), Лисенятам капці … (віз).
Щоб
соснові … (шишки), Не кололи … (ніжки).
Увага!
Слід пам’ятати, щоб слово з пасивного словника перейшло в активний, дитина має
промовити його багато разів у різних ситуаціях, будь-то гра чи режимні моменти.
Порада п᾿ята
Широко
використовуйте вправи для пальчиків. Це дуже важливо для розвитку мовлення.
Тут вам стануть у пригоді ігри-забавлянки, Адже діти дуже люблять дії з мовним
супроводом. Корисні й ігри, у які можна грати з підгрупою дітей.
Наприклад, гра-імітація
“Два півники”
Два півники, два півники
Горох
молотили,(Імітація рухів молотьби цілком)
Дві
курочки-чубарочки
До
млина носили.(Імітація несіння мішка на плечах)
Цап
меле, цап меле (Колові рухи руками)
Коза
насипає, (Імітація рухів насипання)
А
маленьке козенятко
На
скрипочці грає. (Імітація гри на скрипці).
Взимку на прогулянці!
Запобігання поширенню ГРВІ та гострої
респіраторної хвороби COVID - 19
Запобігання дитячого травматизму під час ожеледиці!
Правила поведінки під час ожеледиці
Щоб зменшити ризик травм в ожеледицю дотримуйтесь таких порад:
• ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву;
• при порушенні рівноваги швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
• падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов`язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні;
• не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів;
• обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Окрім того, вони можуть бути погано закріплені, що додає травмувань;
• не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких шляхах особливо;
• не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам`ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини, і падіння перед автомобілем, який рухається, призводить, як мінімум до каліцтв, а, можливо, й до загибелі;
• не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте, поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар;
• якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, якщо утворилися пухлини, терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
БЕЗПЕКА ВЗИМКУ
День здорового харчування!
Діти і здорове харчування: п’ять порад для батьків
1. Влаштовуйте спільні прийоми їжі.
Намагайтеся збиратися за столом усією родиною якомога частіше. Заплануйте принаймні один спільний прийом їжі щодня. Ставте на стіл такі страви і продукти, які можна їсти всім членам родини, в тому числі дітям. Зазвичай дітям подобається самостійно обирати, що покласти в тарілку. Проте це не означає, що потрібно готувати багато страв. Для забезпечення вибору достатньо поставити на стіл тарілку з овочами і зеленню, піали з ягодами та горіхами. Хай продукти на вашому столі будуть різнокольоровими і привабливими на вигляд.
2. Розкажіть про Тарілку здорового харчування.
Розкажіть дитині про одне з найважливіших правил здорового раціону — різноманітність. Поясніть, що різні продукти містять різні корисні речовини, тому потрібно максимально розширювати раціон. Зробити це можна, чергуючи різні продукти з однієї харчової групи у своєму меню. Наприклад, вживати не тільки огірки та помідори, а й гарбуз, моркву, селеру, перець, буряк, гриби, кукурудзу, кабачки.
Поясніть, як формувати раціон, щоб він був максимально поживним і збалансованим:
· 40–50% — овочі, фрукти, зелень, ягоди, коренеплоди;
· 20–25% — джерела білка: яйця, птиця, риба, субпродукти, дичина, бобові, соєві продукти;
· 25–30% — цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсяна крупа, перлова крупа, цільнозернова паста, хліб, хлібці;
· 5–10% — жири: насіння, горіхи, нерафіновані олії.
3. Обирайте якісні продукти.
Багато проблем зі здоров’ям пов’язані з тим, що в сучасному світі ми надто часто віддаємо перевагу переробленій їжі, а не цільним, простим продуктам. Коли складаєте кошик у супермаркеті, обирайте каші з цільного зерна, свіжі овочі, ягоди і фрукти, якісні білкові продукти, бобові. Ковбаси та сосиски, каші швидкого приготування, випічка на маргарині не є цільними продуктами.
4. Готуйте та обирайте продукти разом.
Спільне приготування сніданку чи вечері, відвідування супермаркету — це гарні можливості для того, щоб розповісти дитині про різні продукти, пояснити принципи формування Тарілки здорового харчування. Якщо раніше у вас у сім’ї не було такої традиції, можливо, дитина не з першого разу погодиться допомогти приготувати омлет чи сходити з вами за покупками. Не втомлюйтеся пропонувати.
5. Створюйте приємну і приязну атмосферу за столом.
Спільно проведений за столом час — це не тільки про втамування голоду. Це ще й чудова можливість для сім’ї побути всім разом: розповісти одне одному, як пройшов день, чи скласти плани на вихідні. Обирайте такі теми для розмов, які будуть цікавими всім учасникам трапези. Уникайте важких питань на кшталт проблем у школі чи на роботі, невдалого іспиту чи пропущеного уроку. Хай час прийому їжі буде приємним і спокійним для кожного члена сім’ї.
Прості формули, які допоможуть вам зорієнтуватися, яким продуктам віддавати перевагу:
· Яблуко краще, ніж яблучне пюре. Пюре краще, ніж сік. Сік краще, ніж варення. Варення краще, ніж газований напій зі смаком яблука.
· Цільна перлова або вівсяна крупа краще, ніж плющена. Цільна плющена вівсяна крупа краще, ніж відшліфована. Відшліфоване зерно краще, ніж борошно. Борошно краще, ніж гранола з сиропом.
· Тушкована яловичина краще смаженої в маслі. Запечене м'ясо, навіть зі скоринкою, краще, ніж сосиски.
Старший дошкільний вік - Який він?